Opdrachtgever

Ditt Projects

Architect

BenthemCrouwel Architects

Fotografie

Milan Hofmans en Paul Starink

Disciplines

Voor het monumentale pand aan de Keizersgracht 572 te Amsterdam is in opdracht van Ditt Projects het bouwkosten- en projectmanagement uitgevoerd.

Status

Opgeleverd oktober 2020

Project info

Het monumentale pand aan de Keizersgracht 572 te Amsterdam is door de jaren heen meerdere keren gerenoveerd en ontbrak daardoor aan samenhang, voelde dichtgebouwd en verloor zijn monumentale uitstraling. De opdracht was om het monument te bevrijden van alle overbodige muren, blokkerende trappen en verlaagde plafonds om zo weer ruime en lichte verdiepingen te creëren die flexibel konden worden ingedeeld.

De toilet- en techniekvoorzieningen die voorheen de monumentale voorzijde van het gebouw bevonden, zijn gegroepeerd en naar het middenlid van elke verdieping verplaatst om zowel het voor- als achterhuis te kunnen bedienen. Door het middenlid in een nieuwe, volledig transparante gevel te hullen en de kolossale trap te vervangen voor een moderne, transparante steektrap, stroomt daglicht ongehinderd het pand binnen.

Met een compleet vernieuwde achtergevel heeft het achterhuis van het gebouw de grootste verandering ondergaan. De nieuwe, glazen plint laat de onderste verdieping in de tuin overvloeien, terwijl de nieuwe gevel met geprofileerde panelen van mineraal composiet, het gebouw een uitgesproken en stoere uitstraling geeft.

De monumentale kamers aan de voorzijde van het pand zijn in nauw overleg met bureau Monumenten Archeologie gerestaureerd. Om de historische stijlkamers zo goed mogelijk in ere te herstellen, zijn de verlaagde systeemplafonds verwijderd om de hoogte van de kamers terug te brengen en de detaillering en wandbekleding op historische stijlkamers geïnspireerd.

Vanaf het Voorlopig Ontwerp tot en met de verlening van de omgevingsvergunning hebben wij het projectmanagement uitgevoerd. Vervolgens heeft Binneveld Bouwmanagement namens Ditt Projects als hoofdaannemer van het project de realisatie, restauratie van dit mooie project mogen begeleiden.